شگردهای اصولی خرید مواد غذایی

به گزارش وبلاگ بینام، با این که تولیدکنندگان و فروشندگان مواد غذایی قوانین مربوط به ایمنی را رعایت می ­کنند، کیفیت و ایمنی غذای شما می­ تواند با روش خرید و جابه جایی آن نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. از زمانی که شما ماده غذایی را خریدید، بخش زیادی از ایمنی ماده غذایی به مسؤولیت پذیری شما نسبت به آن غذا بستگی دارد.

شگردهای اصولی خرید مواد غذایی

بعضی افراد نظیر زنان باردار، بچه ها، سالمندان یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض خطر مسمومیت ­های ناشی از مواد غذایی هستند بنابراین باید دقت لازم در حین خرید، ذخیره سازی و آماده سازی مواد غذایی در خانه به عمل آید.

در درجه اول ضروری است مواد غذایی را به دقت انتخاب کنید. با این که بسیاری از فراوریکنندگان کالای با کیفیتی را به فروشندگان تحویل می­دهند، اما ممکن است به دلیل نگهداری نامناسب در حین انتقال به فروشگاه ­ها، بسته­ بندی نامناسب یا آسیب به بسته بندی در حین فروش یا نگهداری، کیفیت آن محصول افت کند.

8 فرمول نخریدن مواد خوراکی نامرغوب

در زمان خرید هرگز مواد زیر را انتخاب نکنید:

مواد بسته بندی شده بدون هیچ گونه تاریخ فراوری و انقضا. زیرا اغلب آنها مواد فله بی کیفیتی هستند که بسته بندی فقط به عنوان مانعی برای ارزیابی اولیه شما از بو یا مزه آنها انجام می گردد. مثل بعضی آجیل­ ها، حبوبات، نان، نان خشک و ...

محصولاتی که بسته بندی آنها آسیب دیده است.

مواد غذایی منجمد یا فسادپذیری که در یخچال یا فریزر نگهداری نشده اند.

تخم مرغ های بسیار کثیف و ترک دار که می توانند عامل انتقال میکروب ها باشند.

مواد غذایی که علائم کپک دارند حتی اگر خشک باشند؛ مثل بسیاری از دانه ها ، غلات یا آرد.

تخم مرغ های بسیار کثیف و ترک دار. مواد غذایی آماده به مصرف بدون بسته بندی یا پوشش که در گوشه ای به حال خود رها شده اند.

تخم مرغ های بسیار کثیف و ترک دار. قوطی های کنسروی که دارای نشتی، سوراخ، بادکردگی و هر گونه علائم مشکوک دیگر هستند.

در کل هر چیزی که هنگام خرید به سلامت آن شک می کنید بهتر است نخرید.

دقت در فاصله خرید تا بسته بندی خانگی

در خصوص گروه های غذایی پر خطر باید دقت ویژه ای به فاصله خرید تا آماده سازی در منزل داشته باشید؛ زیرا میکروارگانیسم های بیماری زا به سرعت می توانند روی بعضی مواد غذایی رشد نموده و تکثیر یابند. مواد غذایی پرخطر نباید در محدوده دمایی خطرناک (بین 5 تا 60 درجه سانتیگراد) قرار بگیرند. زمانی که این مواد غذایی در سبد خرید شما قرار دارند، بایستی زمانی را که ناحیه دمایی خطرناک می گذرانند تا حد ممکن کوتاه کنید و آنها را سریعا به منزل برسانید تا در دمای زیر 5 درجه یا همان دمای یخچال یا فریزر (با توجه به نوع ماده غذایی) نگهداری کنید یا در دماهای بالاتر از 60 درجه سانتی گراد بپزید. بعضی از آنها عبارتند از:

گوشت های خام یا پخته از قبیل گوشت قرمز و طیور و غذاهای حاوی آنها

فرآورده های لبنی، دسرها، چیز کیک

همبرگر

غذاهای دریایی، سالادهای حاوی ماهی یا سایر فرآورده های دریایی، سوپ ها، خورش ها و سایر غذاها

تخم مرغ تازه و غذاهای حاوی تخم مرغ خام (مثل بعضی دسرها یا سس ها که ضروری است مواد تشکیل دهنده مواد غذایی نگهداری شده به خصوص در بخش یخچال مغازه ها را به دقت آنالیز کنید)

برنج پخته

سالادهای آماده (سالاد کلم، پاستا و برنج) یا سالادهای میوه

غذاهای آماده مصرف مثل انواع ساندویچ ها، پیتزا یا هر غذایی که حاوی مواد ذکر شده در بالا باشد. بنابراین اگر پس از صرف غذا در رستوران قصد دارید بقیه آن را به منزل ببرید، حتما به فاصله زمانی بین منزل تا رستوران دقت کنید.

هرگز از آنالیز تاریخ فراوری و انقضا غافل نشوید

اهمیت چک کردن تاریخ فراوری و انقضا برای مواد غذایی فسادپذیر (لبنیات و فرآورده های گوشتی) به خصوص غذاهایی که در یخچال یا فریزر نگهداری می ­شوند دوچندان است. مواد غذایی که تاریخ انقضای آنها به انتها می رسد نباید فروخته گردد. تاریخ دیگری تحت عنوان بهترین قبل از روی بعضی مواد غذایی درج می گردد که با تاریخ انقضاء متفاوت است. اگر غذایی قبل از این تاریخ خریداری و مصرف گردد کیفیت آن در بهترین شرایط است اما پس از این تاریخ نیز تا زمان رسیدن به تاریخ انقضا قابل مصرف است.

برای خرید سالم و ایمن برنامه ریزی کنید

همواره سعی کنید مواد غذایی منجمد و موادی را که باید در یخچال نگهداری شوند، در انتهای خرید خود از یخچال ها یا فریزرهای فروشگاه بردارید. این موضوع در خصوص غذاهای داغ هم صدق می نماید.

حتما فهرست خرید داشته باشید تا از اتلاف وقت و صد البته خریدهای غیر ضروری جلوگیری گردد.

قبل از خرید نگاهی به یخچال و کابینت های خانه بیندازید تا از خرید مواد غذایی اضافی که در نهایت احتمالا بخشی از آنها را دور می ریزید، جلوگیری گردد.

خریدهای آخر وقت و نزدیک به زمان بسته شدن مغازه ها همواره بدترین نتیجه را در بر دارد؛ زیرا وقت کافی برای آنالیز اطلاعات غذایی مورد اشاره را ندارید.

از خریدهای در حجم زیاد به جز مواد غذایی بسیار پر مصرف در خانواده تان پرهیز کنید چون نتیجه ای جز پر شدن یخچال و فریزر و از دست رفتن فضای کافی برای چرخش هوا و ندیدن مواد غذایی قدیمی و کهنه یا فاسد شدن آنها به دنبال نخواهد داشت.

در زمان خرید گوشت، ماهی و طیور مواظب نشت شیرابه آنها و انتقال به سایر مواد غذایی باشید و از فروشنده بخواهید آنها را به طور صحیح بسته بندی کند. مراقب پاره شدن بسته بندی آنها باشید و آن را در زیر بقیه خریدها قرار ندهید.

اگر قصد استفاده مجدد از پلاستیک های خرید را دارید، مراقب آلودگی های احتمالی آنها و به خصوص نشتی های مواد غذایی مایع باشید و هرگز آنها را در تماس مستقیم با مواد غذایی قرار ندهید.

مواد غذایی را چطور به منزل منتقل کنیم؟

مواد غذایی پر خطر که به صورت داغ نگهداری شده در یخچال یا منجمد خریداری شده اند باید حداکثر تا 30 دقیقه پس از خرید به محل مناسب نگهداری منتقل شوند. اگر محل سکونت شما بسیار گرم است یا در فواصل مکانی، بیشتر می توانید از جعبه های یخچالی یا کیسه های ایزوله برای نگهداری مواد غذایی سرد بهره ببرید و به محض رسیدن به منزل مواد غذایی را طبق دستورالعمل فراوریکننده در شرایط مناسب و مقتضی قرار دهید.

دکتر مریم قادری قهفرخی - متخصص صنایع غذایی / روزنامه وبلاگ بینام

منبع: جام جم آنلاین

به "شگردهای اصولی خرید مواد غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شگردهای اصولی خرید مواد غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید