تاثیر مثبت بوی دارچین و گل محمدی بر آلزایمر
به گزارش وبلاگ بینام، پژوهشگران مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه با انجام یک مطالعه مولکولی عنوان کردند که ترکیبات شیمیایی ایجادکننده بوی خوش دارچین و گل محمدی تاثیر مثبتی بر عملکرد پروتئین دخیل در بیماری آلزایمر دارد.

به گزارش وبلاگ بینام، آلزایمر پس از بیماری های قلبی، سرطان و سکته چهارمین عامل مرگ و میر در جوامع پیشرفته است. عوامل مختلفی از جمله سالخوردگی احتمال ابتلاء به این بیماری را افزایش می دهد که خود با وقایعی مرتبط است که در مغز فرد اتفاق می افتد که از آن جمله تجمع پروتئینی به نام تاو در سلول های عصبی مغز است.
از سوی دیگر، همه ما انسان ها در نقاط مختلف جهان، همواره در معرض بسیاری از بوهای مطبوع و نامطبوع قرار داریم. بعضی از بوها در ما حس آرامش را القا می نمایند و بعضی از آن ها باعث ایجاد حس تنفر می شوند. به همین دلیل گزارش هایی مبنی بر کاهش حس بویایی در بیماران مبتلا به آلزایمر وجود دارد که در آن ها امکان تحریک رشد دوباره اعصاب به وسیله بو امکان پذیر است.
نکته مهم این است که اغلب آنالیز ها در این خصوص، معطوف به مباحث شناختی اثرات این بوها بر رفتار و روان افراد مبتلا به بیماری های زوال عقل همانند آلزایمر بوده است و تا به امروز تحقیقاتی در حوزه تأثیر فرم رایحه (بو) ترکیبات مختلف بر روی پروتئین های دخیل در بروز این قبیل بیماری ها ارائه نشده است.
با توجه به اهمیت روزافزون مبحث بو و انواع آلودگی ها در هوای اطراف انسان، پژوهشگران مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، اثرات مولکولی فرم رایحه ترکیبات مختلفی مانند سینمالدهید (ترکیب ایجادنماینده بوی خوش در دارچین)، فنیل اتیل الکل (ترکیب ایجادنماینده بوی خوش در گل محمدی) و تترامتیل اتیلن دی-آمین (ترکیب شیمیایی بوی نامطبوعی مانند بوی ماهی) را بر ساختار و عملکرد پروتئین تاو، به عنوان پروتئین مورد مطالعه در مبحث آلزایمر، آنالیز نموده اند.
نتایج اولیه حاصل از این تحقیقات که برگرفته از اثر مثبت دو ترکیب با رایحه خوشایند یعنی دارچین و گل محمدی است، بر اهمیت اثر رایحه روی پروتئین های درگیر در بیماری مرتبط با مغز همانند آلزایمر در انسان تاکید داشته و می تواند زمینه ساز تحقیقات مولکولی بیشتر با تأکید بر اثر رایحه در ایجاد سلامتی و بیماری در انسان باشد.
بنابر اعلام دانشگاه تهران به نقل از مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، این یافته ها بر اساس پژوهش خاتمه نامه زهرا معینی، دانشجوی ارشد بیوشیمی، با عنوان آنالیز مولکولی اثرات سینمالدهید، فنیل اتیل و تترا متیل اتیلن دی آمین (در فرم رایحه) بر روی تجمعات پروتئین تاو به هدایت دکتر عارفه سیدعربی، استادیار مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، محقق شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا